“Mijn kindje kwijlt zoveel” “Duimen of spenen afleren hoe, doe ik dat? ” 

Spenen en duimen wanneer afleren en waarom?

Om aan zuigbehoefte van baby’s te voldoen wordt er een fopspeen aan uw baby gegeven. Na ongeveer 6 maanden neemt de zuigbehoefte van uw baby af. Uw baby krijgt in deze periode ook steeds meer vast voedsel aangeboden.

Rond 9 maanden kunt u proberen uw baby uit een beker te laten drinken. Deze periode lijkt een goede periode om te stoppen met spenen of het spenen te verminderen.

Mocht uw kindje behoefte hebben aan spenen, dan kunt u bijvoorbeeld de speen alleen nog ’s avonds bij het inslapen aanbieden. Wel is het verstandig om spenen af te leren rond het eerste levensjaar. De overgang van zuigbehoefte naar gewoonte ligt namelijk rond 12 maanden.

Gevolg van afwijkende mondgewoonten en slappe mondspieren

Spenen, duimen en vingerzuigen (afwijkende mondgewoonten) kunnen zorgen voor slappe mondspieren en open mondgedrag. Slappe mondspieren hebben nadelige gevolgen voor het spreken.

De tong komt bijvoorbeeld tijdens het praten meer naar voren (slissen) en de spraak klinkt slap. Afwijkende mondgewoonten kunnen zorgen voor verandering in stand van tanden en gehemelte.

Door spenen/duimen en vingerzuigen af te leren voor het tweede levensjaar, kan de afwijkende stand van de tanden en gehemelte zich nog herstellen.

Signalen van afwijkende mondgewoonten:

  • kwijlen
  • slappe spraak
  • tong ligt laag op de mondbodem
  • tijdens slikken komt de tong naar voren / naar buiten
  • open mondgedrag / mondademen
  • duimen/ spenen / vingerzuigen

Wat doet de logopedist?

De logopedist helpt en geeft adviezen bij het afleren van duimen, spenen en vingerzuigen. Daarnaast doet ze onderzoek en versterkt ze de mondmotoriek voor het verminderen van kwijlen en voor een betere spraak en slik.